За El Barco

EL BARCO е основана во 1901 година, што ja прави една од најстарите керамички компании во областа на Castellón. Од почетокот на овој век, EL BARCO произведува плочки во многу семејна атмосфера, толку познато што во моментов, четвртата и петтата генерација на семејството работат заедно во EL BARCO. Само за краток период, за време на Шпанската граѓанска војна (1936-1939), фабриката беше затворена. Во текот на 20 век, EL BARCO користи многу различни процеси за производство на плочки, кои секогаш биле избрани во согласност со технолошкиот развој.

На самиот почеток на овој век, плочките беа печени во печки познати како "арапски", во која се користи дрво како гориво.

Во 30-тите години процесот на печење се замени со воведувањето на т.н. "премин-печки." Овие печки се слични на оние кои се користат во моментов, иако нивната работа е целосно рачна. Дневното производство во тоа време беше приближно меѓу 200 и 300 квадратни метри на ден, во зависност од бројот на употребените печки.

Во 60-те се воведени се "тунел печки,"кои како погонско гориво користат нафта. Производство од крајот на 70-тите години беше околу 1.000 квадратни метри на ден.

Во 80-тите години, се првите знаци на модерната технологија и се претставени новите "ролери, печки" кои веднаш беа воведени, и EL BARCO успеа двојно да го зголеми своето производство, со постигнување на 2.000 квадратни метри на ден. Во согласност со високите стандарди и почитување на природата и животната средина, EL BARCO започна да корист природен гас во сите печки. На почетокот на 90-тите, el Barco повторно го зголемува производството на 3.800 квадратни метри на ден.

Во 1998 година EL BARCO се доопремува со "ролер-печка", кој користи најмодерна технологија. Оваа печката сама е во состојба да произведе 8.000 квадратни метри на ден. Овој целосно автоматизиран процес ќе го зголеми производството на ЕЛ Barco на 11.000 квадратни метри на ден.

За стартување во новиот милениум EL BARCO инсталира три преси кои се користат за производство на наш сопствен бисквит, кој може да се препознае со логото на EL BARCO кое е отпечатено на задната страна. Неодамна ја проширивме нашата палета на производи со наши сопствени подни плочки во 9.8x9.8, 14.8x14.8, 20x20 и 31.6x31.6, кои се дизајнирани и произведени да соодветствуваат со нашите ѕидни колекции. Подобрувања се направени и во нови линии за глазура , скрининг процеси и компјутеризирана контрола на квалитетот со што ќе ни овозможи на сите нас од ЕЛ Barco да придонесеме за подобра услуга на сите наши клиенти на светските пазари.

Ѕвезда Комерц е генерален увозник и дистрибутер на производите од EL BARCO за Република Македонија.